-Πλένετε τα δόντια σας καθημερινά μετά από την κατανάλωση κολλώδων και πολύ σακχαρούχων τροφών και πριν κοιμηθείτε.Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σάλιο που αποτελεί φυσικό αυτοκαθαριστικό παράγοντα ελαττώνεται και οι τροφές που μένουν στο στόμα είναι διπλά καταστροφικές. 

-Χρησιμοποιείστε οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας με μικρή κεφαλή ώστε να φτάνει  στις οπίσθιες περιοχές του στόματος.Μη βάζετε υπερβολική δύναμη στο βούρτσισμα.

Είναι αστείο αλλά πολλοί άνθρωποι τρίβουν με τόση μανία τα δόντια τους που με την πάροδο των χρόνων τα καταστρέφουν.

-Μετά το βούρτσισμα των δοντιών συνεχίστε τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

-Μην ξεγελιέστε κανένα στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σωστό καθάρισμα των δοντιών.Εάν όμως θέλετε να χρησιμοποιείτε κάποιο διάλυμα προτιμείστε κάποιο που δεν περιέχει οινόπνευμα.Η μακροχρόνια χρήση διαλυμάτων που περιέχουν οινόπνευμα όπως η λιστερίνη μπορει να προκαλεσει καρκινο του στοματος,ειδικα σε καπνιστες.

-Μην πλένετε τα δόντια σας μετά από κατανάλωση αναψυκτικών ή όξινων τροφών όπως οι χυμοί φρούτων γιατί τα οξέα που περιέχουν μπορούν να φθείρουν την αδαμαντίνη.Είναι καλύτερο να τα ξεπλένετε με λίγο νερό.

-Αποφεύγετε να καταναλώνετε σακχαρούχες τροφές κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημάτων όπως  καφέ,αναψυκτικά ή καραμέλες. Όσο πιο γρήγορα τα φάτε τόσο μικρότερη θα είναι η επίδρασή τους στα δόντια σας.

-Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο όταν βλέπετε ότι τα ούλα σας ματώνουν.Έχετε κάποιο πρόβλημα στα ούλα και είναι καλύτερο να το προλάβετε στην αρχή.

-Μην αφήνετε ένα δόντι να πονάει για πολύ καιρό. Όταν ένα δόντι πονάει αυτόματα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι ημερών η μόνη θεραπεία είναι η απονεύρωση ακόμα και αν δεν έχει χαλάσει βαθεια εως το νευρο.

-Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας κάθε εξάμηνο για καθαρισμό,φθορίωση και κλινική εξέταση.Οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχει ξεκινήσει είναι σίγουρο ότι θα το προλάβει πριν γίνει σοβαρό.

-Εάν βλέπετε στο στόμα σας λευκές ή ερυθρές βλάβες που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν επουλώνονται και δεν αποκολλώνται όταν τις πιέζετε απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας ειδικά εάν είστε καπνιστής και έχετε περάσει την ηλικία των σαράντα.Μπορεί να πρόκειται για προκαρκινικές βλάβες και η  αφαίρεσή τους να σας σώσει τη ζωή. Ζητείστε από τον οδοντίατρο σας στην κλινική εξέταση να εξετάσει όχι μόνο τα δόντια σας αλλά και το βλεννογόνο του στόματος.

-Εάν παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη ή κάποιο άλλο αντιπηκτικό και πρόκειται να κάνετε εξαγωγή δοντιού ή κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση στο στόμα σταματήστε τα 4 μέρες πριν κάνετε την επέμβαση και μία εβδομάδα μετα διαφορετικα θα προκληθει αιμορραγια που μπορει να θεσει σε κινδυνο την υγεια σας.

-Εάν έχετε κάποιο είδος καρδιακής ανεπάρκειας όπως παθολογικό φύσημα,πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας ή έχετε σακχαρώδη διαβήτη που δεν ειναι ρυθμισμενος πριν από καθαρισμό δοντιών ή εξαγωγή θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση διαφορετικά διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε ενδοκαρδίτιδα ή κάποια άλλη λοίμωξη.Προτεινόμενη δόση είναι τα 2gr amoxil μία ώρα πριν την οδοντιατρική εργασία για τους ενήλικες.